Terugblik Intermodaal Event Zeeland Gent

Donderdag 20 april jl. zijn ruim 100 deelnemers bijeen in het Hampshire hotel Terneuzen voor kennisuitwisseling inzake logistieke diensten die Zeeland en Gent te bieden hebben. De logistieke ontwikkelingen die er momenteel plaatsvinden, worden onder de aandacht gebracht door diverse sprekers. Intermodaal transport staat vandaag centraal.

Doel event

Verladers, vervoerders, agenten en logistiek dienstverleners krijgen de mogelijkheid aangeboden om kennis te maken met de logistieke diensten die reeds worden aangeboden in de regio. Door bedrijven aan het woord te laten en een netwerkmogelijkheid te bieden, worden business kansen uitgewisseld.

Daarnaast sluiten de onderwerpen aan bij de strategische doelstellingen van de havens om meer frequente diensten via het spoor, binnenvaart en zeevaart te ontwikkelen. Daarmee wordt de verwachte groei via duurzame modaliteiten afgewikkeld.

Dit event werd georganiseerd door Zeeland Seaports, Havenbedrijf Gent en het logistiek samenwerkingsverband Zeeland Connect.

Terugblik programma

De middag wordt geopend door recent aangesteld commercieel directeur Zeeland Seaports (ZSP) Marjolein Warburg. Beide havenbedrijven in Zeeland en Gent (B) ambiëren een duurzame modal split en streven naar grensoverschrijdende samenwerking. Dit blijkt ook wanneer Maarten Manhaeve (Havenbedrijf Gent) en Wouter Vos (ZSP) de strategische doelstellingen van de havens naast elkaar leggen. Ook krijgt men inzage in de reeds actieve terminals en lijndiensten op intermodaal gebied.

Vervolgens komen er een aantal logistieke bedrijven en sprekers aan bod. Zo is Sam Bruynseels (Lineas, voorheen B-Logistics) aanwezig. Een spooroperator uit België met een uniek concept. Zij combineren intermodale en conventionele lading. Beide havens van Zeeland en Gent maken hier gebruik van.

Tom de Wannemacker (DFDS Seaways) vervolgt het programma over de multimodale oplossing van DFDS. Steeds meer multimodale diensten worden gekoppeld aan de shortsea dienst met Zweden en Denemarken. Arno Swagemakers (Swagemakers Intermodaal Transport) levert een bijdrage aan het programma als ketenregisseur van de regio. Zij bieden de klant logistieke oplossingen via zowel spoor, weg, binnenvaart en zeetransport. Swagemakers werkt veel samen met reeds gevestigde bedrijven in de havens en staat aan de vooravond voor de ontwikkeling van een containerterminal op de Axelse vlakte.

Laurent Colanbeen (Stukwerkers havenbedrijf / Interface Terminal Gent) sluit het programma af. Stukwerkers Havenbedrijf, actief sinds 1338 in de Gentse Haven. Stukwerkers behandelt 3 mio ton goederen per annum, waaronder eveneens containers. Interface Terminal Gent (ITG), een joint-venture tussen Stukwerkers en Masterbulk, is een nieuwe en strategisch gelegen containerterminal aan het Kluizendok in de Haven van Gent. Deze terminal is binnenkort, naast huidige spoor- en truck diensten, volledig operationeel voor barge en short sea activiteiten.

Na afloop was er vol op gelegenheid voor de deelnemers om andere logistieke bedrijven actief in de regio te ontmoeten en/of business mogelijkheden uit te wisselen onder het genot van een hapje en drankje.

Over Zeeland Connect

Zeeland Connect werkt nauw samen met de Topsector Logistiek via het Lean en Green Off-road programma, om samenwerking in de regio’s te stimuleren. Zeeland Connect is hét onafhankelijk netwerk waar ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden logistieke uitdagingen en kansen delen. De concurrentiekracht van de regio wordt versterkt door gezamenlijk concrete projecten uit te voeren.

www.zeeland-connect.nl, project Synchromodaal Transport