Arbeidsmarkt grootste vraagstuk op agenda Zeeuwse sectoren

Nummer 1 met stip op de Zeeuwse agenda: het arbeidsmarktvraagstuk. De concurrentie is groot, want het thema staat ook ver buiten de provinciegrenzen op de agenda. Bovendien is het een uitdaging die vrijwel alle sectoren bezighoudt en de noodzaak tot samenwerken is dan ook groot. Dat geldt zowel voor sectorale als ook voor sector-overstijgende initiatieven.

Daarnaast ligt de crux niet enkel bij het verhogen van de instroom van buiten, maar ook van binnen Zeeland. De dagelijkse pendel Zeeland uit, herintreders, parttimers die mogelijk meer zouden willen werken (maar wel flexibiliteit zoeken) en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, het is slechts een greep uit de groepen waar nog een aanzienlijk arbeidspotentieel ligt. De omstandigheden vragen om creativiteit en flexibiliteit, zowel bij grote als ook bij klein(er)e ondernemingen.

Het belang van doorstroommogelijkheden en (bij)scholing, voor opbouw van kwaliteit (Leven Lang Leren) en behoud van uitdaging verdient daarnaast zeker ook aandacht. Het voorkomen van uitstroom uit de Zeeuwse arbeidsmarkt is net zo zeer van belang.

Duurzame oplossingen

De prognoses voor de komende maanden en jaren laten zien dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel even aanhoudt en daarom is het zaak te werken aan duurzame oplossingen. Dat vraagt om aandacht binnen uw bedrijf. Bouwt u al mee aan het imago van de sector (waar haalt u de werknemer van morgen vandaan?)? Werkt u samen met onderwijs aan goede doorstroom en interessante stages? Binnen de sector worden er op dit moment projecten opgestart waaraan uw bedrijf actief kan deelnemen. Meer weten? Lees dan het artikel “Aan de slag met de Zeeuwse logistieke arbeidsmarkt”.

Sector-overstijgende initiatieven

Zeeland breed wordt er op dit moment op meerdere manieren gewerkt aan concrete acties tot samenwerking, van een traineeship voor jong talent (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en leiderschapsprogramma tot campagnes en de bouw van het platform Werk en Stage.

Hier vindt u een overzicht van initiatieven waar uw bedrijf aan kan deelnemen.

Save the date: 9 mei

Praktisch vervolg Themabijeenkomst Human Capital

  • Woensdag 9 mei 2018
  • Ochtendprogramma
  • Locatie: Vlissingen, exacte locatie volgt in uitnodiging

Mist u informatie of wilt u meer weten? Neemt u dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact op met het team arbeidsmarkt van de Provincie Zeeland.