Resultaten onderzoek Central Gate

Gedurende de periode september 2017 tot en met maart 2018 is in samenwerking met HZ University of Applied Sciences en North Sea Port een verkennend onderzoek uitgevoerd naar een Central Gate- concept voor de havengebieden van Zeeland. Dit concept dient enerzijds als logistieke ondersteuning voor de bedrijven binnen het havengebied en anderzijds als toereikende voorziening ten behoeve van de wegtransportsector.

Binnen het onderzoek is de vraag in relatie tot Central Gate getoetst bij de desbetreffende stakeholders. Op basis hiervan zijn de volgende te realiseren functionaliteiten en voorzieningen van de Central Gate gedefinieerd:

  • Functionaliteiten

-          Pre-gate

-          Buffer- en calamiteitenlocatie

-          Parkeervoorziening als alternatief voor problematiek 24- en 45 uurs rust

  • Voorzieningen

-          Afhandeling identificatie-/aanmeldproces terminals, gekoppeld aan afroepsysteem

-          Ladinginspectie

-          Centraal aanbieden veiligheidsinstructies

-          Uitgiftepunt biometrische kaarten

-          Restaurant

-          Sanitair (wasmachines/drogers, douches)

-          Tankcleaning

-          Tankstation

-          Truck wasserette

Waarbij deze functionaliteiten en voorzieningen de opmaat vormen voor de beoogde Europese certificering niveau 5 (hoogste niveau) op het gebied van Service en niveau 4 (een-na-hoogste niveau) op het gebied van Security.

Het realiseren van de pre-gate functionaliteit (inclusief koppeling biometrie) resulteert in een tijdsbesparing van 34% binnen het proces van de bedrijven in het havengebied en transporteurs.

Op basis van de verkeersgegevens 2016 die door de Provincie Zeeland zijn aangereikt en de toekomstscenario’s tot en met 2025 is de benodigde capaciteit voor de Central Gate berekend, zijnde:

  • 254 parkeerplaatsen (3,45 hectare) voor het Sloegebied
  • 156 parkeerplaatsen (2,29 hectare) voor de Kanaalzone

Op dit moment wordt het project Central Gate door North Sea Port verder ingevuld in de vorm van het opstellen van een Business Case. Benieuwd naar het gehele rapport? Mail dan een verzoek tot inzage naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (North Sea Port).