Terugblik bijeenkomst Visie Logistiek in Zeeland

Maandag 22 oktober jl. ontving Zeeland Connect ruim 50 gasten uit het logistieke bedrijfsleven, de topsector, landelijke overheid en kennisinstellingen voor de eerste aanzet tot een regionale visie voor de logistieke sector in Zeeland. Dit vond plaats in het prachtige Statencomplex van de Abdij in Middelburg, waar gedeputeerde Harry van der Maas (Mobiliteit) Zeeuwse bedrijven verwelkomde bij het diner. Zeeland Connect wil het bewustzijn van innovaties vergroten en bedrijven uitdagen na te denken over de stappen die zij moeten zetten.

Wat is er aan de hand?

Technologische vooruitgang gaat in een hoog tempo, en de impact op de logistiek is erg groot. Energietransitie, robotisering, de ontwikkeling van internet of things, blockchain en zelfrijdend vervoer blijven de sector transformeren. Veel ondernemingen kunnen deze ontwikkelingen niet alleen aan, en daarom zoekt Zeeland Connect bedrijven die hier met haar partners mee aan de slag willen.

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?

Zeeland Connect ontwikkelt een logistieke visie waar vier actielijnen uit voortkomen om een voorschot te nemen op te toekomst. De actielijnen geven antwoord op concrete vragen die ondernemers hebben over innovaties. Wat betekent dit voor mijn bedrijf? Moet ik mijn personeel omscholen? Bieden deze innovaties een verdienmodel? Hoe kan ik energieneutraal worden? Bedrijven werden uitgenodigd om op kaartjes te schrijven wat zij als grootste knelpunten ervaren en welke ontwikkelingen hun bedrijf het meest gaan raken.

Uitdagingen en Actielijnen

Thierry Verduijn, lector logistiek aan de HZ University of Applied Sciences gaf een overzicht van de uitdagingen die de sector staan te wachten. Vervolgens presenteerde Rob Koppejan (programmamanager) de actielijnen met innovaties die direct de meeste impact zullen hebben: Energietransitie, automatisering en robotisering, autonoom transport, en synchromodaal vervoer & netwerkontwikkeling. Elk van deze actielijnen heeft een pilotproject waar bedrijven aan deel kunnen nemen: Fieldlab Zero Emission (transport wordt emissievrij), Dare2Share (ondersteuning innovatie mkb), Living Lab autonoom transport (innovatie capaciteit en pilots rond/voor autonoom transport) en Synchromodaal 2.0. Het doel hiervan is uiteindelijk het implementeren van al deze veranderingen en de sector ook in de toekomst sterk te houden.

Resultaat

Bedrijven werden aangespoord om per actielijn aan te geven waar zij de meeste potentie zien voor een pilotproject. Diverse bedrijven hebben zich aangemeld en de uitkomsten hiervan zullen de basis vormen voor nadere invulling van de actielijnen en projecten. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (Economie) maakte een inventarisatie van de avond en sloot vervolgens af met een dankwoord.

Planning

De input die we gisteravond hebben ontvangen wordt verwerkt in de regiovisie, en de actielijnen verder uitgewerkt. In november wordt de conceptvisie afgerond en gepresenteerd op het jaarcongres van Zeeland Connect op 21 november. Daarnaast wordt per actielijn minimaal een project voorbereid en opent er in december een call voor een Europese subsidieaanvraag.

Gemist?

Mocht u als logistiek bedrijf niet bij het diner aanwezig zijn geweest, dan bent u van harte uitgenodigd om alsnog aan te sluiten en interesse in actielijnen aan te geven. De presentaties en hand-out van het diner kunnen hier worden gedownload:

Presentatie 1
Presentatie 2
Hand-out

Voor meer informatie over de regiovisie kunt u contact opnemen met Rob Koppejan (programmamanager): +31 (0)6 54995974 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..